Thursday, September 02, 2010

Pagi ini...Bismillahirrahmanirrahim...

Hujan renyai2 pagi ini..menggamit rinduku pada mereka yang tersayang... Ku capai tafsir al-Quran 'Mahmud Yunus'..kitab yg menjadi peneman sejak ku masih berada di bangku sekolah menengah lagi hinggalah kini.. ku bawa menyeberangi lautan..alhamdulillah hidayahNya masih sudi bersemi di hati..
ku belek helaian demi helaian..surah al-Maidah juzuk 7, dari satu ayat ke ayat yang lain ku baca dengan sayu dengan harapan ketenangan itu sudi menjelma lagi..hinggalah ke ayat terakhir surah al-Maidah..ku menutup tafsir itu......muhasabah seketika.. segala puji bagi Allah SWT..atas nikmat yg diberikanNya..DIA beri apa yg ku perlukan.. 

aku sedar kelekaan sering membelenggu diri..lama rasanya aku tak tadabbur bersama hati.. kesibukan tugas seorang guru mengehadkan waktuku untuk menelaah kitab kesayanganku ini.... di siang hari mengajar, di malam hari belajar..kadang ku bertanya pada diri bagaimana mampu untukku mengurus waktu yang semakin lama banyak yang perlu dikorbankan tanpa sedar.. ku ingat kembali waktu2 yang berlalu selama ini..rupanya waktu untuk ku ber'cinta', wujudnya antara ada dengan tiada........ ku beristighfar panjang memohon ampun dariNya.. agar setiap waktu yang telah kugunakan selama hayat ini diredhai..

ku imbas kembali satu ayat yang ku baca tadi.. Firman Allah yang bermaksud: "Katakanlah: Tidak sama yang keji dengan yang baik, meskipun kebanyakan yang keji itu menarik hatimu. Sebab itu takutlah kepada Allah, wahai orang2 yang berakal, mudah-mudahan kamu beroleh kemenangan..."..

ya Allah..ampunilah aku.....
andai selama ini, ada terdetik kelalaian di hatiku
dalam menilai keindahan duniawi.......

diriku: HambaNya yang hina.

1 comment:

Anonymous said...

Perjuangan perlu diteruskan...